Zespół Szkół w Kwiatkowicach woj. łódzkie - witamy na naszej stronie

Nasze sukcesy

31 marca 2015 14:56 | Nasze sukcesy

Konkurs kulinarny z jajem w roli głównej

Dyrekcja Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli i nauczyciele  przedmiotów zawodowych gastronomicznych zorganizowali I konkurs kulinarny „POTRAWA Z JAJEM, CZYLI WIELKANOCNE TRADYCJE KULINARNE”, którego tematem były fantazyjne jajka -  oryginalnie przygotowane i podane.
Konkurs adresowany był dla uczniów szkół gimnazjalnych, jego celem zaś było propagowanie i pogłębianie polskich tradycji wielkanocnych.
Finał konkursu odbył się 20 marca 2015r.w Zespole Szkół im. K. Kałużewskiego 
i J. Sylli, w Zduńskiej Woli.
Z każdej szkoły w finale konkursu mogły wziąć udział maksymalnie dwa dwuosobowe zespoły wyłonione w eliminacjach szkolnych. Z naszego gimnazjum do finału zakwalifikował się zespół „UGOTOWANI”, który stanowiły uczennice klasy II gimnazjum - Justyna Stolińska i Natalia Piórkowska.
Zespół „UGOTOWANI” został zgłoszony do II etapu konkursu. Do zgłoszenia należało dołączyć nazwę potrawy, zdjęcie potrawy, wyszczególnione składniki oraz sposób wykonania potrawy. W dniu 16 marca 2015 r. otrzymaliśmy wiadomość o zakwalifikowaniu się do finału konkursu, co było dla dziewcząt wielkim wyróżnieniem.
Organizator wszystkim uczestnikom konkursu zapewnił sprzęt kuchenny, stanowisko konkursowe w szkolnej pracowni gastronomicznej, stanowisko ekspozycyjne i dekorację. Każdy startujący zespół przygotował 4 porcje potrawy konkursowej (3 porcje dla jury oraz 1 porcję na stanowisko ekspozycyjne).
Uczestnicy konkursu serwowali potrawy z jaj na zastawie stołowej zapewnionej przez organizatora konkursu bądź własnej. Ekipy startowały w ubraniu kucharskim. Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli 90 minut - 10 minut na przygotowanie stanowiska, 60 minut na przygotowanie potrawy konkursowej i 20 minut na posprzątanie stanowiska.
Dania konkursowe były oceniane przez trzyosobowe jury, które szczególną uwagę zwracało na:
    •    wygląd i aranżację,
    •    dobór składników,
    •    smak i aromat,
    •    prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych,
    •    odpowiednie i właściwe przygotowanie produktów i sprzętu,
    •    racjonalne wykorzystanie surowca,
    •    higiena i czystość w czasie i po zakończeniu pracy
 
I nadszedł czas na ostateczny werdykt. Zespół „UGOTOWANI” zdobył II miejsce za przygotowanie potrawy pod nazwą „Jajka z grzybami w sosie z pora”. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nagrody rzeczowe.
Naszym finalistkom towarzyszyła pani dyrektor Anna Lewandowska.
 
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w naszej galerii

M. Łubińska

Przeczytano: 645 razy. Wydrukuj|Do góry